Też od jakiegoś czasu myślę nad blogiem, ale za to zastanawiałem się czy nie powinien być w wersji angielskiej. Teraz jednak zastanawiam się czy nie lepiej budować polską blogosferę.
nawet się nie zastanawiaj, bo wiadomix, że lepiej. poza tym automatyczne tłumaczenie jest aktualnie tak dobre, że każdy sobie przetłumaczy, jeśli potrzebuje. a dobrych merytorycznych treści po polsku nadal jest dużo mniej, niż angielskich, który jest “default language”, tak jak Warszawa jest “default city”. dawaj bloga człowieku bo mam chore RSSy.
Zacząłem już coś myśleć. Pierwsze na co postawiłem to Hugo + CI/CD na Forgejo Actions. Ale przypomniałem sobie, że istnieje taki twór jak writefreely, które ma na dzień dobry RSS (również jest w Hugo) i activitypub, ale za to ma też relacyjną bazę danych
. Nie wiem co byłoby lepszym wyborem…
Rozważ Zolę, tam masz 100% static, żadnych baz, fikołków. CSS i HTML, czyli prawdziwy internet.
EDIT: tylko nie wiem jak z AP. RSSa można łatwo.
Hugo jest na bazie pliku configu i plików markdown. Kompilacja daje statyczne pliki więc wynik całkiem podobny
Odpaliłem tutaj: https://blog.cichy1173.eu/
Na razie jeden post i nie publikowałem nigdzie faktu utworzenia bloga.
To tak specjalnie żeby web design podziwiać hehe.
RSS poprawiony, powinien być full. Data też poprawiona, trochę się nią bawiłem wcześniej
@cichy1173 czy masz jakieś bot protection? Bo nie mogłem zasubskrybować w Nextcloud News, a validator zwraca 403:
W jakiej lokalizacji masz serwer, a przynajmniej z jakiej lokalizacji się on przedstawia?
Jeśli Kuby też spoza Polski to się od WAFu odbijacie. Muszę przekonfigurować trochę, bo mam ustawiony głównie pod swoje usługi a blog z definicji ma być publiczny ![]()
Zadziałało, dzięki! Masz suba ![]()
potwierdzam śmiga!
Ja mam teraz blog po angielsku, bo globalna publiczność, ale zdradzę wam, że właśnie robi się drugi blog, będzie polskojęzyczny i o wszystkim tylko nie o komputerach
I będzie działać na Eleventy, bo ten najbardziej mi się podoba z frameworków które testowałem
Najs, wygląda spoko do prostych stronek ![]()