Cichy blog

Też od jakiegoś czasu myślę nad blogiem, ale za to zastanawiałem się czy nie powinien być w wersji angielskiej. Teraz jednak zastanawiam się czy nie lepiej budować polską blogosferę.

1 Like

nawet się nie zastanawiaj, bo wiadomix, że lepiej. poza tym automatyczne tłumaczenie jest aktualnie tak dobre, że każdy sobie przetłumaczy, jeśli potrzebuje. a dobrych merytorycznych treści po polsku nadal jest dużo mniej, niż angielskich, który jest “default language”, tak jak Warszawa jest “default city”. dawaj bloga człowieku bo mam chore RSSy.

4 Likes

Zacząłem już coś myśleć. Pierwsze na co postawiłem to Hugo + CI/CD na Forgejo Actions. Ale przypomniałem sobie, że istnieje taki twór jak writefreely, które ma na dzień dobry RSS (również jest w Hugo) i activitypub, ale za to ma też relacyjną bazę danych :dotted_line_face:. Nie wiem co byłoby lepszym wyborem…

1 Like

Rozważ Zolę, tam masz 100% static, żadnych baz, fikołków. CSS i HTML, czyli prawdziwy internet.
EDIT: tylko nie wiem jak z AP. RSSa można łatwo.

Hugo jest na bazie pliku configu i plików markdown. Kompilacja daje statyczne pliki więc wynik całkiem podobny

2 Likes

Odpaliłem tutaj: https://blog.cichy1173.eu/

Na razie jeden post i nie publikowałem nigdzie faktu utworzenia bloga.

1 Like

nie ma full text w rss :frowning:

i data też zabawna :smiley:

To tak specjalnie żeby web design podziwiać hehe.

RSS poprawiony, powinien być full. Data też poprawiona, trochę się nią bawiłem wcześniej

2 Likes

@cichy1173 czy masz jakieś bot protection? Bo nie mogłem zasubskrybować w Nextcloud News, a validator zwraca 403:

W jakiej lokalizacji masz serwer, a przynajmniej z jakiej lokalizacji się on przedstawia?

mój jest w Niemczech

Jeśli Kuby też spoza Polski to się od WAFu odbijacie. Muszę przekonfigurować trochę, bo mam ustawiony głównie pod swoje usługi a blog z definicji ma być publiczny :winking_face_with_tongue:

1 Like

@kuba @arek Spróbujcie proszę znowu. Mam nadzieję, że dobrze trafiłem rulesem

1 Like

Niestety nadal nie działa :<

@arek @kuba Powinno być już OK

2 Likes

Zadziałało, dzięki! Masz suba :smiley:

1 Like

potwierdzam śmiga!

1 Like

Ja mam teraz blog po angielsku, bo globalna publiczność, ale zdradzę wam, że właśnie robi się drugi blog, będzie polskojęzyczny i o wszystkim tylko nie o komputerach :slight_smile: I będzie działać na Eleventy, bo ten najbardziej mi się podoba z frameworków które testowałem

1 Like

Najs, wygląda spoko do prostych stronek :slight_smile: