BCR - moduł Magisk do nagrywania rozmów

BCR

Moduł Magisk do nagrywania rozmów

:github: GitHub - chenxiaolong/BCR: A Basic Call Recorder for rooted Android devices
:scroll: Licencja GPLv3

:warning: Proszę nie mówić, że nagrywanie rozmów jest nielegalne, bo jest legalne, dopóki jesteś stroną rozmowy. Niezgodne z prawem jest nagrywanie czyjejś konwersacji, jeśli nie jesteś jej stroną.

Dawno temu próbowałem kilka razy uruchomić nagrywanie rozmów na różnych telefonach, ale praktycznie nigdy to nie dzialało. @xyz miałeś okazję tego używać, i poprawnie Ci to działa (poprawnie = strumień audio jest zapisywany bezpośrednio na dysku)? czy może to taka proteza, że trzeba np. włączyć tryb głośnomówiący, żeby mikrofon “usłyszał” naszego rozmówcę?

U mnie nagrywanie rozmów działa bez żadnego modułu w Magisku :thinking: Po prostu mam przycisk “Record” w trakcie rozmowy. Jestem na LineageOS

Ja w GrapheneOS mam wbudowany taki feature, działa pięknie

Google aktywnie blokuje nagrywanie rozmów na Androidzie i teraz jest to praktycznie niemożliwe bez wysokich uprawnień (root).

Tak. Używam od kilku lat i działa wspaniale. Ode mnie nie jest wymagana żadna interakcja, wszystko dzieje się automatycznie, a pod koniec rozmowy w pamięci tworzony jest plik OGA. O ile się nie mylę, format zapisu można zmienić w ustawieniach.

Tak, to dlatego, że Wasze telefony (LOS i GrapheneOS) mają patche które to umożliwiają. W domyślnym, stockowym Androidzie to jest blokowane i żadna aplikacja nie ma możliwości nagrywania rozmów.

No GrapheneOS nie ma roota i ma to wbudowane, ale tak domyślny Android nie pozwala. Obstawiam że to jakiś aspekt prawny, przywołuję dział @prawny :smiley:

Mi się zawsze wydawało, że to Android ma wbudowane. Może OEM-y to wyłączają?

Nie musi mieć, bo ma patcha na apce Dialera, która jest apką systemową i ma uprawnienia do tego. O ile się nie mylę, GrapheneOS nie wspiera automatycznego nagrywania – BCR to potrafi.

Uuu, automatyczne nagrywanie by mi sie przydało

czy “automatyczne” oznacza, że po prostu nie musisz klikać przycisku?

iirc kiedyś nagrywanie było możliwe i nawet wspierane przez API Androida, ale później Google podjął decyzję o zablokowaniu funkcji nagrywania i tłumaczył, że zakaz nagrywania rozmów ma na celu

"zapewnienie bezpieczeństwa i prywatności naszych użytkowników”

Deweloperzy zaczęli nadużywać ustawienia dostępności, aby móc nagrywać rozmowy. W rezultacie Google wprowadził nową politykę Google Play i ograniczył interfejs API dostępności w taki sposób, aby uniemożliwić nagrywanie rozmów.

Dokładnie tak. Nagrywanie rozpoczyna się od razu po odebraniu połączenia, albo samodzielnym rozpoczęciu połączenia.