Aurora Store – alternatywny klient Google Play Store

Aurora Store

Alternatywny klient Google Play Store

:globe_with_meridians: https://auroraoss.com/
:github: GitHub - whyorean/AuroraStore
:f_droid: Aurora Store | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository
:scroll: Licencja GPLv3

:warning: Niektóre aplikacje, np. te bankowe, mogą sprawdzać, skąd zostały zainstalowane (tzw. vending app) i odmawiać działania. Aby ominąć to, można wykorzystać Shizuku lub instalator root (wbudowane w Aurora Store), ale wymaga to pewnej wiedzy technicznej na temat funkcjonowania Androida i jego menedżera aplikacji.

Czym jest Shizuku?

Shizuku to apka-usługa, którą uruchamiasz za pomocą adb i umożliwia zwykłym aplikacjom bezpośrednie korzystanie z systemowych API z podwyższonymi uprawnieniami na niezrootowanych urządzeniach.

W skrócie: taki Magisk (prompt uprawnień) ale bez roota

I co wtedy możesz zainstalować apkę z pliku i powiedzieć androidowi, że hej to apk pochodzi z Google Play?

Nie. Od Androida 13 po instalacji apki to nie jest możliwe, bo Android zapisuje certyfikat instalatora dla tej aplikacji – nie pozwoli Ci zmienić package instalatora, jeśli certyfikat nowego instalatora nie jest taki sam, jak certyfikat starego. Na starszych Androidach wystarczyło zrobić pm set-installer "package.twojej.apki" "com.android.vending"

Ustawianie vending app musi odbyć się w trakcie procesu instalacji aplikacji. Aurora Stora ma wbudowany już taki spoofing, tylko nie ma wystarczających uprawnień, aby z niego skorzystać. Dlatego potrzeba przydzielić uprawnień root, albo doprowadzić uprawnienia Shizuku :smiley:

Jeśli chcesz zrobić spoofing instalatora dla pliku APK, można to zrobić tylko za pomocą komendy pm. Np.: pm install -i "com.android.vending" /ścieżka/do/pliku/apki.apk.

1 Like

Dobrze wiedzieć, to jest cenna wiedza w kontekście tematu, który wraca odnośnie aplikacji bankowych. W przypadku GrapheneOS’a i tak posiadam oddzielnym profil z przerobionym Google Play Services od GrapheneOS, bo mBank krzyczał kiedy instalowałem apkę z AuroraStore.

U mnie mBank tylko pokazał popup, że apka z niezaufanego źródła. Dało się to odrzucić i więcej dupy nie zatruwa. Gorzej było z ING Bankiem, bo w ogóle nie pozwalał mi się zalogować, jak wykrył, że pochodzi spoza “zaufanego sklepu”.

U mnie to było tak że i tak chciałem doinstalować na drugim profilu te usługi dla działającej biometrii