@fora.jam584 @kuba Używam od ok roku @Tutanota i jestem mega zadowolony, chociaż migrowanie wszystkiego jest siłą rzeczy upierdliwe.
@fora.jam584 Tuta jako aplikacja i dostawca w jednym, albo FairEmail/Thunderbird jako klient i np. mailbox/posteo jako dostawca poczty.
A tymczasem Thunderbird coraz bliżej własnej usługi hostowanej w EU. Dzisiaj organizacja odkryła pierwsze karty: za tier 30 GB w skrzynce i 300 GB na dysku chcą 9 EUR. Niedużo ale i też niemało, więc liczę na niższe tiery po premierze usługi https://tb.pro/pl/ Ciekawe, czy to odpali w sytuacji kiedy mamy już klika innych podobnych usług.
Pewnym jest, że nie warto się wiązać z mailem na cudzej domenie, bo choć dziś dostawca może być super cool, jutro może go kupić np google, i zrobi się bardzo nie-cool.. bo potrzeba będzie porzucić tego maila z tą obcą domeną,
a jak masz maila typu Misiek@mojadomena.com to jak Ci się tylko znudzi dany hosting to wędrujesz sobie gdzie ci się tylko podoba, a mail pozostaje zawsze ten sam..
Niezłym też pomysłem w mojej opinii jest zakup domeny na ovh, bo jest tania i ponadnarodowa,
czasem piszę maila do kogoś i nie chcę, żeby wiedział z jakiego jestem kraju i piszę właśnie z takiej domeny mail@domenka.ovh
Lepiej bym tego nie ujął! ![]()
Ja się self-hostuję już od 7 lat za pomocą Yunohosta i tak ostatnio sobie pomyślałem, że nie za bardzo ma to sens, ponieważ większość osób/firm, do których piszę, i tak ma konta na Gmailu. Więc prywatności zyskałem niewiele, za to obowiązków związanych z utrzymaniem wszystkiego na chodzie doszło o wiele więcej. Taki Yunohost miał by więcej sensu, gdyby administrowały nim małe lokalne firmy, wtedy łatwo (i pewnie w miarę tanio) można by wykupić tam konto.
Tak, ale Yunohost kiepsko się skaluje, ma sharowane bazy danych i każdy update aplikacji może uszkodzić jakieś inne aplikacje, co potencjalnie generuje duże niebezpieczeństwo w związku z utrzymaniem, dlatego dzielenie na instancje jedno/dwu-osobowe wydaje się być najrozsądniejsze, a więc firmy musiałyby utrzymywać setki/tysiące takich instancji per każdy klient
@cichy1173 Każda aplikacja ma własną bazę danych, więc uszkodzić je może jedynie aktualizacja wersji Yunohosta, jednak w ciągu 7 lat coś takiego mi się nie zdarzyło. Za to miałem inne problemy np. nie wstający po aktualizacji serwer poczty no i wtedy albo masz kilka wolnych godzin na debugowanie albo tracisz (być może ważne) maile, które do ciebie nie dotrą.
Wracając jednak do tematu, macie jakiś lokalnych/polskich dostawców godnych polecenia?
A nie jest przypadkiem sharowany silnik bazy danych? Chyba że coś źle zapamiętałem
.
To miałem też na myśli mówiąc o sharowaniu bazy.
Tak, silnik jest sharowany, natomiast żadna z aplikacji nie ma nad nim kontroli żeby go zepsuć. Jedna aplikacja nie może też zepsuć innej bo uprawnienia użytkownika bazy danych nie pozwalają jej na dostęp do innych baz. Przed erą Dockera było to typowe podejście i nie ma w tym nic złego.
Używam Tuta od około roku i do aliasowania nadaje się doskonale, ale brak wsparcia IMAP to jest koszmar. Jeśli chodzi o szyfrowanie maili to doszedłem do wniosku, że mam to absolutnie gdzieś. Maila używam aktualnie tylko i wyłącznie jako dostawcy tożsamości, a komunikację prowadzę na bardziej zaufanych kanałach. Naprawdę mocno rozważam zakup poczty na OVH (mam tam domeny), bo koszty są marginalne. Ma ktoś doświadczenie z ich pocztą?
W OVH normalnie masz wszystko łącznie z IMAP, ale wolałem self-hostować. Jak dobrze pamiętam, udostępniają Roundcube’a.
dokładnie, wersja Roundcube Webmail 1.6-git
OVH - 5GB dają za darmo,
używam też tego, jest ok..
Od prawie roku korzystam z poczty na Posteo.
Za euro miesięcznie (w rozliczeniu rocznym) mam obecnie 4 GB pamięci, kalendarz na CalDav i prostą pocztę która mnie nie śledzi.
Dodatkowo współpracuje idealnie z Thunderbirdem oraz DAVx5 (przesyłanie kalendarza na Androidzie) i da się wyłączyć folder spamu. W tej cenie mamy również dwa aliasy.
Polecam gorąco, prosta poczta dla każdego, mnie wystarczy.
Również korzystam z FastMail, ale chchiałbym się przenieść.
Zalety:
- Masked email na dodatek zintegrowane z Bitwardenem.
- Możliwość podpięcia własnej domeny z nielimitowanymi aliasami i catch-all.
- Dobry kalendarz i kontakty.
- Bardzo dobre UI.
- Możliwość nielimitowanego filtrowania i dodawania notatek do emaili.
Wady:
- Cena 25zł/mc żeby mieć wszystkie wymienione funkcje.
- Nie są z UE.
Generalnie ciężko uzasadnić 25zł/mc, szczególnie że chciałbym przenieść na jedną usługę żonę (a może i więcej osób w przyszłości). Czy któreś z rozwiązań alternatywnych wspomnianych powyżej oferuje wszystkie te funkcje i świetne UI?
Do aliasów, pewnie kojarzysz addy.io?
Sam nigdy nie testowałem, znam tylko z poleceń, jako alternatywa dla FM.
Co do ceny, ja podchodzę do tego tak, że chętniej zapłacę FM, niż Spotify czy inny Netflix, które od lat mają dużo kontrowersji ![]()
Nie znałem (chociaż teraz widzę, że jest dostępny jako integracja w Bitwardenie). Dzięki za polecenie!
Bardzo ciekawa opcja i na dodatek dzięki addy.io nie łączył bym tak mocno mojego dostawcy email z zamaskowanymi adresami.