AdGuard Home self-hosted

Pamiętaj też, że nie musisz restartować routera. Wystarczy zastosować zmiany i ponownie podłączyć urządzenie

1 Like

Solution

Network → Interfaces → LAN (edit) → Advanced Settings tab → “Use custom DNS servers” [adres IP AdGuard]

To ustawienie przekierowuje ruch do AdGuard, ale wszystkie zapytania są zapytaniami routera – bez podziału na poszczególnych klientów.

Dopiero wprowadzenie kolejnego ustawienia:
option 6, to point clients directly to 192.168.1.196”
umożliwia AdGuard podzielenie zapytań na poszczególnych klientów.

1 Like

Nie wiem czy komuś się przyda, ale podbiję.
Opublikowałem swoje rozwiązanie do konfigurowania i synchronizowania wielu node’ów Adguarda w ramach jednej sieci.

Starałem się jak najwięcej detali podać w README.

tl;dr: Podczas zmian w swojej “szafie” z ikei, odpiąłem od prądu serwer, który hostował Adguarda w calym tailnecie. Ku mojemu (nie)zaskoczeniu nie przyszły mi alarmy, które poinformowałyby, że serwer i usługi na nim nie są dostępne. Postanowiłem więc zwiększyć liczbę node’ów z Adguardem. Wykorzystałem fakt, że kilka dni wcześniej przepisałem konfgurację Adguarda do OpenTofu. Zrobiłem małe przeróbki, dodałem runnera (selfhosted) do uruchamiania Forgejo Actions i napisałem prosty workflow.

Dlaczego nie adguard-sync? To rozwiązanie nie robi nic więcej niż OpenTofu, więc nie było potrzeby dodawania kolejnego rozwiązania, jak i tak operowałem Adguardem za pomocą kodu.

1 Like